header
Τ.Ε.Θ.
έργο

 

Λίγα λόγια για το έργο

   Ο Λη και ο Ώστιν είναι δυο αδέλφια που συναντιόνται μετά από χρόνια στο σπίτι της μητέρας τους. Εκείνη έχει πάει διακοπές στην άκρη του Βορρά. Ο πατέρας έχει εγκαταλείψει το σπίτι χρόνια τώρα. Αλκοολικός και μισότρελος περιφέρεται στην έρημο. Ένα μίζερο τοπίο γύρω από το σπίτι, κυκλωμένο από ήχους τριζονιών και ουρλιαχτά τσακαλιών, ισορροπεί ανάμεσα στην πόλη και στην έρημο.
   Ο Ώστιν, ανερχόμενος σεναριογράφος, είναι σχεδόν έτοιμος να εισχωρήσει στον λαμπερό κόσμο του θεάματος, στον κόσμο των ακριβών παραγωγών και πετυχημένων ταινιών, «να κάνει καριέρα». Προσπάθησε πολύ σκληρά και με μεγάλη υπομονή για να τα καταφέρει. Παγιδεύτηκε όμως, μέσα σε μια πληκτική ζωή γεμάτη «πρέπει» και συμβιβασμούς και σημαδεύτηκε από θλίψη, ανασφάλεια και φόβο. Αυτά τα σημάδια μεταμορφώνουν τον λαμπερό κόσμο που ετοιμάζεται να μπει, σε εφιάλτη που μέσα του θα χάσει μια για πάντα όλα όσα ονειρεύτηκε όταν ήταν παιδί. Ο Ώστιν, μένει κάπου Βόρεια με την οικογένεια του. Πήγε στο σπίτι της μητέρας του γιατί θέλει να απομονωθεί και να συγκεντρωθεί. Να ετοιμάσει ένα σχέδιο για ένα σενάριο που κάποια μεγάλη εταιρία παραγωγής ενδιαφέρεται να αγοράσει. Κάποιο βράδυ, ο Λη εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι. Βρίσκει τον Ώστιν μόνο του να προσπαθεί να γράψει. Αρχίζουν να καυγαδίζουν σχεδόν αμέσως. Όπως παλιά, που δυο μικρά αγόρια, πάλευαν άγρια παριστάνοντας τους ήρωες στις ταινίες. Αντιμέτωποι και πάλι σε μια μονομαχία, έτοιμοι να τραβή­ξουν την σκανδάλη, όπως τότε, όπως ακριβώς οι ήρωες στα γουέστερν, μόνο που εδώ αντί για σκληροτράχηλους καου­μπόηδες, έχουμε μοναχικούς, μπερδεμένους, πικραμένους, γεμάτους θυμό και ανασφάλει­ες άντρες, που συμπεριφέρο­νται σαν μικρά παιδιά.. Ο Λη μόλις έχει γυρίσει από την έρημο και περιπλανιέται άσκοπα εδώ και 'κει. Μερικές φορές μένει μόνος του στην έρημο για μήνες. Βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας, απόκληρος, ζει με παρανομίες, απομονωμένος σ' έναν κόσμο σχεδόν χωρίς ανθρώπους, παρέα με άλογα και σκύλους, γεμάτος αλκοόλ, απροσάρμοστος στις κοινωνικές επιταγές, κλονισμένος ψυχικά, νοητικά και σωματικά. Έτοιμος να κατρακυλήσει...... Φοβισμένος από την αγριάδα της μοναξιάς, ζηλεύει κρυφά μια θέση σε ένα ζεστό σπιτικό, τυλιγμένο σε γλυκιά ησυχία, όπως τα σπίτια των περιοδικών, γεμάτα από κόσμο που θα νοιάζεται γι΄ αυτόν. Ένα τρίτο πρόσωπο, ο παραγωγός, που έρχεται να συναντήσει τον Ώστιν για να του αναθέσει το σενάριο μιας ταινίας, αλλά γοητεύεται από τις ιδέες του Λη, θα πυροδοτήσει ακόμα την κατάσταση.


 

 

Ξεσπάει ένα ανελέητο κυνηγητό που κανείς δεν ξέρει αν κυνηγάει ή είναι ο κυνηγημένος. Όταν στο τέλος επιστρέφει η μητέρα από τις διακοπές της θα οδηγήσει αυτή την σύγκρουση στα άκρα. Ο Λη και ο Ώστιν, παλεύουν ο καθένας για λογαριασμό του, για μια -ελπίδα σωτηρίας. Ο Ώστιν νοιώθει πνίγεται μέσα στον μίζερο κόσμο του, και τον ασφυκτικά πιεστικό και χυδαία ωμό κόσμο του θεάματος. Πιστεύει πως η δραπέτευση από την «τάξη» με κάθε τρόπο είναι γι ' αυτόν η μόνη λύση.


 
 

© Τ.Ε.Θ. www.teth.gr    Design by S. Karvelas  Updated by Isabelle Bachmann